Tratamentul ortodontic

-Dacia Dental Clinic-

 

 

 

 

 

Tratamentul ortodontic

Numărul persoanelor care aleg tratamentul ortodontic este din ce în ce mai mare, atât în rândul copiilor şi adolescenţilor cât şi al adulţilor. Deşi din ce în ce mai mulţi adulţi apelează la acest tratament, este recomandat ca prima vizită la un medic ortodont să se facă până la vârsta de 7-10 ani pentru ca rezultatele să se obtina în perioada de creştere si dezvoltare a copilului.
Poziţiile incorecte ale dinţilor, înghesuirile sau spaţierele dentare, arcadele înguste, dezvoltate incomplet sau disproporţionat, dinţii rotiţi sunt probleme dentare de actualitate care pot ^ corectate cu ajutorul aparatelor dentare. Aceste dispozitive pot ^ clasi^cate în două categorii: aparate dentare mobile şi aparate dentare fixe.
Aparatul dentar mobil
Aparatul dentar mobil se adresează unui anumit segment de vârstă si anume pacienţilor aaaţi la vârsta şcoalară sau preşcolară, când sunt în creştere şi oasele nu sunt complet dezvoltate.

Aparatul mobil poate corecta obiceiurile nesănătoase ale celor mici (sugerea degetului) dacă este aplicat la timp şi îmbunătăţi problemele dentare cauzate de biberon şi de suzetă.
Aplicat la o vârsta fragedă, poate recti^ca fonetica celor mici.
Aparatul mobil corectează malpoziţiile mai puţin severe, ^ind ine^cient în cazuri grave, de aceea nu este recomandat adulţilor. Aparatul mobil este activ şi corectează defectele dentare doar pe perioada purtării sale, de aceea perioada de tratament este de mai lungă durată faţă de tratamentul cu un aparat dentar fix.
Succesul tratamentului ortodontic mobil depinde aproape ÎN TOTALITATE de colaborarea pacientului!

Pentru ca rezultatul să fie conform aşteptărilor, recomandăm purtarea aparatului mobil aproximativ 20 de ore pe zi. În timpul meselor precum şi atunci când practicaţi sport, aparatul mobil nu se poartă.
Pacientul devine confortabil cu noua ipostază în câteva zile de la montarea aparatului. Pot apărea mici ulceraţii provocate de crosete (sârme) sau de placa acrilică. Dacă durerea persistă, vă rugăm să vă adresaţi medicului ortodont.
În primele zile poate apărea hipersalivaţia, fonaţia poate fi îngreunată, însă aceste efecte nu sunt de durată.
Purtat în intervalul 7-10 ani, aparatul mobil poate inauenţa creşterea maxilarului şi a mandibulei.
Deoarece ajută la lărgirea arcadelor dentare, aparatul mobil face loc dinţilor să erupă, înghesuirile dentare nu mai apar iar poziţia dinţilor pe arcadă este corectată.
Activarea aparatului se face cu o cheiţă specială primită odată cu aparatul, conform instrucţiunilor

doctorului ortodont. Înainte de activare, aparatul va fi purtat cel puţin 1-2 ore. Activarea se face întotdeauna în sensul arătat de săgeată, la intervale de timp regulate, seara. Dacă din diferite motive aţi uitat să activaţi aparatul in ziua respectivă (ceea ce nu este de dorit), activaţi-l cât mai curând posibil. Senzaţia de tensiune care însoţeşte primele 2-3 ore de după activare este normală.
Recomandăm igienizarea aparatului dentar mobil la fiecare îndepărtare din cavitatea bucală. Curăţarea aparatului se face cu apă şi săpun sau pastă de dinţi, cu ajutorul unei periuţe, acordându-se atenţie sporită marginilor, spaţiilor dintre fragmente şi şubururilor. Este normal ca la ^ecare aplicare a aparatului să se igienizeze şi cavitatea bucală.
Este bine să evitaţi alimentele lipicioase (guma de mestecat, pufuleţi, caramele etc). Evitaţi alimentele cu conţinut ridicat de zahăr între mese.
Este important să acordaţi o atenţie cât mai mare aparatului mobil întrucât un aparat mobil pierdut sau deteriorat nu face altceva decât să prelungească durata tratamentului ortodontic iar înlocuirea sa atrage după sine costuri suplimenare. Dacă aparatul se rupe sau devine inconfortabil, purtaţi-l cât mai mult posibil până la următorul control.
Aparatul dentar fix
Aparatele dentare ^xe ajută la corectarea anomaliilor grave de poziţie ale dinţilor, ajută la o mai bună ghidare a forţelor, iar timpul în care se obţin rezultatele dorite este mai scurt. După cum îi spune şi numele, aparatul dentar fix este un dispozitiv ce acţionează în mod continuu asupra dinţilor, odată ce este fixat acesta nu mai poate fi îndepartat decât la ^nalul tratamentului ortodontic.

Din punct de vedere tehnic, aparatul fix este alcătuit din bracket-uri, sârme, inele, butoni, arcuri şi legături (elastice sau metalice). Dispozitivul se foloseşte de forţa mecanică a elementelor sale, forţă ce permite repoziţionarea dinţilor şi realinierea arcadelor.
Mobilitatea dinţilor este un lucru normal în această etapă din viaţa dumneavoastră, în acest fel dantura ajunge la forma dorită. La sfârşitul tratamentului, dinţii vor deveni imobili în poziţia corectată.
Fiind vorba de un aparat ce nu poate ^ îndepărtat asemenea aparatului mobil, este nevoie ca dantura dumneavoastră să fie îngrijită cu o atenţie sporită, pentru a nu favoriza apariţia altor probleme de natura dentară si parodontală. Bracket-urile, arcurile şi inelele reprezintă elemente ce favorizează stocarea alimentelor care, necurăţate la timp, duc la formarea cariillor.
Este important să ţineţi cont de sfatul medicului ortodont în privinţa tehnicii de periaj, să folosiţi o periuţă special concepută pentru spaţiile interdentare, aţa dentară şi apa de gură după fiecare masă.
De mare ajutor în igiena orală a unui pacient ce poartă un aparat dentar fix este duşul bucal, un dispozitiv ce foloseşte un jet de apă la presiune mare pentru a curăţa zona de resturi alimentare. Acesta înlocuieşte practic aţa dentară reuşind să ajungă acolo

unde aceasta nu o poate face.
În prima săptămână de tratament, este de preferat să evitaţi pe cât posibil alimentele dulci, reci, calde (în această perioadă dinţii prezintă hipersensibilitate). Se recomandă consumarea alimentelor moi, lichide pentru a nu suprasolicita dinţii (supe, alimente pasate).
Pe toată perioada tratamentului ortodontic este bine să evitaţi alimentele dure, crocante (nuci, sâmburi, seminţe, covrigi, popcorn, alune, bomboane), alimente care prin natura lor se lipesc pe suprafaţa dinţilor (gumă de mestecat, bomboane gumate). Evitaţi pe cât posibil băuturile acide (carbogazoase) sau din citrice.
De cele mai multe ori, după terminarea tratamentului ortodontic, doctorul vă va recomanda folosirea unui retainer, un dispozitiv ce are rolul de a menţine noua poziţie a dinţilor dumneavoastră. Este cunoscut faptul că,în timp, dantura dumneavoastră are tendinţa de a reveni la poziţia iniţială tocmai de aceea purtarea retainer-ului este obligatorie.

Una din măsurile cele mai eficiente de prevenţie a oricărei probleme dentare este vizita regulată la medicul stomatolog, o data la şase luni. În cazul persoanelor purtătoare de aparat dentar, se recomandă o vizită de control o dată pe lună până la terminarea tratamentului.

Vizitele regulate la medicul ortodont sunt aliatul dumneavoastră in tratamentul ortodontic! Aparatul dentar – prietenul fiecarei varste!

Recomandare

Este indicat să respectaţi vizitele regulate pentru a ţine sub control orice problemă legată de sănătatea dumneavoastră bucală. Din rutina zilnică nu trebuie să vă lipsească periajul dentar de cel puţin două ori pe zi, precum şi folosirea mijloacelor suplimentare de igienă: aţă dentară, apa de gură, periuţe interdentare. Este bine să evitaţi consumul de alimente cu conţinut ridicat de zahăr.
Este ştiut faptul că o dantură sănătoasă ne ajută să menţinem dinţii naturali o perioada cât mai lungă de timp!