Profilaxia dentara

Arta de a zambi

 

 

 

 

 

 

 

Profilaxia dentară

Profilaxia dentară are ca scop prevenirea şi tratarea afecţiunilor stomatologice încă din stadiile incipiente prin asigurarea unei igiene dentare corespunzătoare. Acest tratament constă în igienizarea dentară zilnică de către pacient (periaj dentar, folosirea aţei dentare, a apei de gură) căreia i se adaugă igienizarea dentară profesională la un interval de şase luni. Astfel, scopul vizitei la medicul dentist este acela de a trata şi de a preveni apariţia problemelor dentare precum cariile, bolile parodontale, tociri ale dinţilor. Prin numeroasele sale avantaje, tratamentul proVlactic ar trebui să se transforme într-un obicei pentru orice persoană. Unul din aspectele pozitive ale acestei practici este acela că ajută la prevenirea cancerului oral precum şi a bolilor gingivale şi parodontale,îmbunătăţind starea generală de sănătate. Şedinţa de proVlaxie ajută şi la eliminarea petelor de tutun, cafea sau ceai, rezultatul Vind un zâmbet mai alb şi strălucitor. Tratamentul proVlactic elimină şi respiraţia urât mirositoare.

Tratamentul profilactic stomatologic profesionale include: • îndepărtarea plăcii bacteriene şi a petelor

• detartraj supragingival şi subgingival
• auorizare topică
• consiliere nutriţionala pentru controlul afecţiunilor dentare
• instructaj de igienă orală: tehnici de periaj, folosirea aţei dentare şi a periuţelor interdentare • sigilare şanţuri şi fosete
• aplicare de agenţi desensibilizanţi pe dentină

Datorită unei igiene orale precare, pH-ul din gură scade iar resturile alimentare care nu au fost eliminate produc demineralizarea smalţului, crescând riscul apariţiei cariilor. O altă problemă cu care se confruntă foarte multe persoane este placa bacteriană care, neîndepartată la timp, determină formarea tartrului.
Tartrul este unul din factorii apariţiei problemelor parodontale, este un complex mineral ce apare la contactul dintre dinţi şi gingie, putând V observat cu ochiul liber.. Necurăţat la timp, duce la retracţii gingivale, descoperirea rădăcinilor dinţilor din ce în ce mai mult şi reabsorbţia osului. Modalitatea de îndepărtare a tartrului poartă denumirea de “detartraj”. Acest tratament se face o dată la 4-6 luni iar fumătorilor le este recomandat o dată la trei luni. Se face cu un
aparat de ultrasunete şi constă în îndepărtarea tartrului supra şi subgingival. Această procedură nu afectează smalţul dentar. După detartraj, suprafaţa se Vnisează prin periaj profesional şi airaow (îndepărtează placa bacteriană, petele de pe dinţi).

După efectuarea unui tratament profilactic, este bine să ţineţi cont de sfaturile oferite de medicul stomatolog. Deoarece după detartraj, este posibil să apară o sensibilitate dentară, mai ales la stimul rece, care poate persista câteva zile, este recomandată, în această perioadă, folosirea unei paste de dinţi şi a unei ape de gură desensibilizante. După tratamentul de airaow, timp de două-trei ore, este interzisă orice acţiune care poate duce la colorarea dinţilor: fumatul, consumul de alimente, fructe şi legume (fructe de pădure, vin roşu, ceai negru, Coca-Cola etc). O altă indicaţie post-tratament vizează ca, cel puţin 30 de minute după ce aţi terminat tratamentul de auorizare, să nu clătiţi sau să consumaţi alimente şi lichide, pentru ca dintele să absoarbă auorul.

Este indicat să respectaţi vizitele regulate pentru a ţine sub control orice problemă legată de sănătatea dumneavoastră bucală. Din rutina zilnică nu trebuie să vă lipsească periajul dentar de cel puţin două ori pe zi, precum şi folosirea mijloacelor suplimentare de igienă: aţă dentară, apa de gură, periuţe interdentare. Este bine să evitaţi consumul de alimente cu conţinut ridicat de zahăr.
Este ştiut faptul că o dantură sănătoasă ne ajută să menţinem dinţii naturali o perioada cât mai lungă de timp!

Dacia Dental Clinic Constanta